Základná škola v Lehniciach
Prihlásenie Zápis prvákov Elektronická prihláška Konzultačné hodiny učiteľov Kontakt Jedálny lístok

Navigácia

  • ŠKD v 1.B

    V školskom klube detí v 1.B pod vedením Bc. Henriety Orlíkovej, sa kriedy len tak prášili. Pomáhala im pri tom aj praktikantka Barborka.

  • Oznam z jedálne

    Vážení rodičia.
    Vedúca školskej jedálne upozorňuje rodičov žiakov, ktorí ešte nie sú zaradení do zoznamu stravníkov (napríklad budúci prváčikovia), ale majú záujem o stravovanie od 1.9. 2024, môžu svoje dieťa na obedy prihlásiť do 24. júla 2024. V prípade, že majú rodičia záujem, je potrebné pomocou návratky požiadať o dotáciu na stravovanie - taktiež najneskôr do 24.7. 2024. 
    Potrebné informácie a tlačivo "návratka" nájdete aj TU.
    Tlačivo sa odovzdáva priamo v jedálni. 

  • Deň detí

    Naša základná škola 31. 5. v piatok, oslavovala Medzinárodný deň detí. Prvostupniarov hneď ráno čakal program so Šašom Mateom v telocvični, potom si na školskom dvore mohli opiecť špekačky. S plným bruchom si pozreli výborné tanečné vystúpenie profesionálnej tanečnej skupiny Old School Brothers. Následne ich vítali za telocvičňou Lehnickí hasiči a v závere, predstavitelia policajného zboru. Policajti predviedli svojich služobných psov. Poobede si deti v ŠKD užili zábavnú diskotéku.

    Žiaci druhého stupňa sa v ten deň vybrali až dvoma smermi. Triedy 5.A, 5.B, 6.A, 6.B a špeciálne triedy sa autobusmi presunuli do Dunajskej Stredy, kde si pozreli v kine film s názvom Imaginárni priatelia.
    Triedy 7.A, 7.B, 8.A, 8.B, 9.A a 9.B si v Šamorínskom Tuli kine pozreli Gump:sme dvojka

    Kino - duhý stupeň

    Diskotéka v ŠKD

  • Tábor pre tínedžerov

     

  • Výdaj školského mlieka – jún

    Vážení rodičia! Oznamujeme Vám, že v HLAVNEJ BUDOVE (od parkoviska) na Vás čaká  mlieko pre Vaše deti už od stredy, 5. júna.

     

    Vyzdvihnúť si ho môžete v čase:

    ráno od 7:30 do 8:10 hod., alebo poobede od 14:00 do 14:30 hod.

     

    Každý deň v tom istom čase, najneskôr však do piatka, 7. júna! 

  • Svetový deň včiel

    Poznáte Einsteinov slávny výrok: Keď zahynie posledná včela, ľudstvu zostávajú posledné štyri roky? Znie to ako varovanie, aby sme si chránili prírodu, aby sme popri prehnanom zasahovaní do nej (okrem iného) nezničili prirodzené prostredie rôznych opeľovačov, hlavne včiel. Na ich dôležitosť poukazuje aj to, že majú včielky svoj deň, a to 20. mája. Ani 1.A si  nezabudla pripomenúť tento deň. Triedne "včielky" od rána neúnavne pracovali. Najprv si prečítali rozprávku o Meduške, vypracovali pracovné listy, pozreli si niekoľko náučných nahrávok o včielkach a ich spôsobe života. Zistili, ktorá včela má žihadlo, ako sa správať, ak nejaká zablúdi do triedy, či môžu byť v úli dve matky, či vedia včielky naozaj tancovať, aké včelie produkty využívame a i..
    Potom prišla do triedy nečakaná "zadymená" návšteva v podobe p. učiteľky Mišky  Samarjay - našej školskej včelárky, ktorá svojím oblečením a tajomnou krabicou vzbudila pozornosť všetkých v triede. Urobila nám úžasnú a pútavú prednášku so včelárskym náčiním. Nakoniec so svojou pomocníčkou Viki (8.B) pripravili tajničku, ktorá po vylúštení viedla bádateľov k sladkému prekvapeniu- pravému (vlastnému!) včeliemu medu. Radosť bola veľká, medík bol mňaaaaam! Ďakujeme! A tým to ešte nekončilo. Prišli nás navštíviť aj chlapci ( v rámci rovesníckeho vyučovania) z 1. špeciálnej triedy s p. učiteľkou  Mirkou Danišovou. Chlapci porozprávali, čo všetko sa oni naučili o včelách, ako si tento deň pripomenuli, ktorej tematike sa venovali a pozvali nás pozrieť si ich tematické nástenky. My sme ich zas naučili, ako si môžu vyrobiť nekonečne použiteľný obrúsok s včelím voskom, ktorý prváci už používajú na balenie desiaty. Aj takto sa snažíme minimalizovať odpad. Dúfame, že tento deň zanechal v každom z nás stopu a budeme sa o trochu  uvedomelejšie správať voči živej prírode.

    Za aktívnu prácu počas celého dňa boli deti odmenené medíkom, diplomom a voskovým obrúskom.

    V tomto týždni sa v 2.šp. triede výučba upriamila vo viacerých predmetoch na včely. Deti pod vedením   p.učiteľky Mgr. Miriam  Danišovej zhotovili pekné projekty a na záver sa naučili ako sa vyrábajú medové sviečky.

    Tento deň si pripomenula aj 1.šp. trieda. Ako sa vyjadrila p. učiteľka Judita Nagyová Raçi, "oslávili sme tak, že sme celý minulý týždeň kreslili, tvorili, maľovali, lepili, vystrihovali včely, včelie plásty a iné obrázky. VytvorilI sme  krásnu nástenku. Potom sme z You tube sledovali príbehy včiel. Dozvedeli sme sa, ako včely žijú a ako sa pripravuje med. Vybrali sme sa tiež priamo do včelárskeho obchodu v Lehniciach, kde sme  mali možnosť oboznámiť sa s výrobkami, ktoré sa vyrábajú z medu a inými vecami, ktoré súvisia s včelami a včepárstvom. Bolo to pre nás skvelé a náučné zavŕšenie dňa."

    Ani v školskom klube detí v 4.A sa na včielky nezabudlo. 

  • Zájazd: Severné Taliansko

  • Zájazd: Salzburg – Berchtesgaden – Kehlsteinhaus

  • Škola v prírode - OZNAM pre rodičov

    ! POZOR !

    Dňa 10. júna 2024 o 16:00 hodine,
    sa uskutoční rodičovské združenie pre rodičov žiakov, ktorí sa
    v termíne 17.- 21.6.  zúčastnia Školy v prírode - Tesáre Mlyny.

    Rodičovské združenie sa bude konať v triede 3.A.

    Pozývame rodičov žiakov tried: 3.A, 3.B, 3.C a 2.B.

  • Eko Park Piešťany

    Triedy 4.A a 4.B  boli 22. mája na exkurzii pri Piešťanoch. Na začiatku im pod altánkom spravili prednášku o rôznych zvieratách a ich starostlivosti či potrebách. Deti si mohli tieto zvieratá pozrieť aj z blízka a niektoré i pohladkať. Najväčší úspech mala fretka, had a korytnačky. Po prednáške sa najedli v miestnej reštaurácii a spokojní s plným bruchom sa vybrali na obhliadku do kontaktnej ZOO. Po skupinách sa naši žiaci mohli prejsť po obrovských klietkach pre vtáctvo. Pri vstupe si nabrali špeciálny pokrm pre papagáje, ktoré sa s radosťou ponúkli a sadali deťom na plecia, hlavy i ruky. Najviac sa im páčilo u ary zelenoklrídlej. Žiaci si vedeli pohladkať aj drobné morské prasiatka a zajačiky. Okrem vtáctva a domácich miláčikov sa počas obhliadky streli aj s rôznymi exotickými zvieratami ako kengury, zebry, alpaky či ťavy. V závere ich čakala mega preliezka, suveníry a zmrzlina. Bol to vyčerpávajúci deň plný zážitkov. 

  • Prírodovedné múzeum

    Prinášame Vám galériu fotiek z exkurzií v Bratislavskom Prírodovednom múzeu. Prednedávnom tam zavítali naši žiaci z prvého stupňa: 1.A, 1.B, 2.B, ale i druhostupniari z: 5.A, 5.B v spoločnosti 1.ŠpT a 2.ŠpT. 

    Triedy: 1.A, 1.B a 2.B.

  • Poplatky za pracovné zošity 2024/2025

    Vážení rodičia, blíži sa koniec školského roka a my sa už chystáme na ten ďalší.
    Prinášame Vám teda informáciu ohľadne poplatkov za pracovné zošity pre budúci školský rok 2024/2025.

    Výška poplatku podľa ročníkov:

    Pracovné zošity pre 2. ročník  (platia žiaci tried 1.A a 1.B)   30,- €

    Pracovné zošity pre 3. ročník  (platia žiaci tried 2.A a 2.B)   35,- €

    Pracovné zošity pre 4. ročník  (platia žiaci tried 3.A, 3.B a 3.C)    40,- €

    Pracovné zošity pre 5. až 9. ročníky (platia žiaci ročníkov 4.- 8.)   40,- €

     

    Poplatky je potrebné uhradiť triednym učiteľom
    do 14. júna 2024.

    Poplatky zahŕňajú PRACOVNÉ ZOŠITY (+ balík zošitov pre žiakov prvého stupňa), ktoré žiaci dostanú v septembri.

     

    Informáciu nájdete aj v pravom navigačnom module, alebo TU.

  • Pracovná ponuka

  • Florbal na TSV

    Hodina telesnej výchovy pre chlapcov piatych ročníkov žije florbalom. Chlapci sa s pánom učiteľom Horváthom učia základné herné činnosti a pravidlá hry. Hra má u žiakov veľký úspech.

  • Varíme v 1.ŠpT

    Ako ste sa v našich predošlých príspevkoch už mohli dozvedieť, naši žiaci II. špeciálnej triedy sa na pracovnom vyučovaní učia pripravovať chutné jedlá. V rámci tematického okruhu "Práce v domácnosti", sa tento krát učili pripravovať domáci parížsky šalát, na ktorom si v závere prípravy všetci pochutili.

  • Team Up v Bratislave

    Team Up je multifunkčné zábavné centrum, ktoré svojimi aktivitami podporuje tímovú spoluprácu, zdravú súťaživosť, ale hlavne prináša pozitívnu energiu do kolektívu. Žiaci tried 7.A, 8.A a 9.A sa zúčastnili hier, kde riešili úlohy v tímoch pod vedením inštruktora, ktorý im rozdal náramky s čipom a sprevádzal hernými zónami. V zóne ich čakalo 24 úloh (izieb), ktoré mohli plniť v ľubovoľnom poradí. V každej miestnosti ich čakala  iná úloha, ktorú plnila vždy len jedna skupina – skupiny sa v miestnostiach postupne vymieňali. Úlohy mali časový limit a boli bodované. Priebežné body si mohli skupiny pozrieť v spoločnej miestnosti, a tak vedeli ako na tom stojí ich tím. Bola to zábava a žiaci boli motivovaní k spolupráci.

  • Audit Zelenej školy

    Audit Zelenej školy

    Hodnotiaca návšteva

    Dňa 16.5.2024 sme absolvovali hodnotiacu návštevu zo Zelenej školy. Na Slovensku tento program koordinuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica. Národným garantom programu je sieť environmentálno-výchovných organizácií ŠPIRÁLA. Žiaci kolégia Zelenej školy ZŠ Lehnice s hlavnou koordinátorkou a spolupracujúcimi pedagógmi- koordinátormi, privítali na pôde školy hodnotiteľky,  pani Mgr. Veroniku Bátorovú a Mgr. Petru Znášikovú. Pozvanie kolégia prijali aj pán starosta obce Lehnice JUDr. Ing. František Szitási, riaditeľka ZŠ Lehnice Ing. Zuzana Pálmayová, zástupcovia rodičov  kolégia p. Barbora Lukačeková-  za I. a II. stupeň, za špeciálne triedy p. Daniela  Zátroková. Naše pozvanie prijali: pán plk. Ing. Orlík, zamestnanec Obecného úradu Lehnice p. Jozef Molnár, slečna Pavlínka Kovácsová, ktorí s nami spolupracovali pri jednotlivých aktivitách.

    Žiaci kolégia hodnotiteľkám a hosťom odprezentovali a zrekapitulovali činnosti Zelenej školy v certifikačnom období   2022- 2024 v téme ODPADY. Ukážku rovesníckeho učenia v téme Dňa Zeme- triedenie odpadov predviedol žiak 4.B triedy Oliver Pulai- hlavná hviezda.

    Celú prezentáciu sme venovali na pamiatku Marte Podhradskej.

    Po skončení prezentácii prebiehali osobné pohovory hodnotiteliek o projekte so starostom obce JUDr. Ing. Františkom Szitásim, zo zástupcami  rodičov, s hlavnou koordinátorkou projektu a ostatnými koordinátormi. Predložili sme dokumentácie k projektu, ktoré náležite skontrolovali a prezreli. Po kontrole dokumentácie prebiehali pohovory so žiakmi kolégia, ktorí hodnotiteľky previedli formou exkurzie areálom školy a školských budovách, informovali ich o činnostiach a odpovedali na otázky. Boli  oslovení aj  pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci školy.

    Na záver hodnotiacej návštevy  osobný pohovor s hodnotiteľkami absolvovala aj p. riaditeľka Ing. Zuzana Pálmayová.

    Držte nám palce aby sme  znovu obhájili v téme Odpady titul Zelená škola a získali prestížnu vlajku.                       

    Za Zelenú školu  ZŠ Lehnice,

    Mgr. Miriam Danišová- hlavná koordinátorka Zelenej školy,

    Mgr. Petra Szelleová- koordinátorka Zelenej školy   za I. stupeň,

    Mgr. Monika Gyenesová- koordinátorka Zelenej školy   za II. stupeň,

    PaedDr. Judita Nagyová Raḉi- koordinátorka za špeciálne triedy,

    Žiaci kolégia.

  • Predstavenie "Nedaj sa, hovor o tom!"

    Vo štvrtok 16.5. sa naši žiaci prvého i druhého stupňa zúčastnili predstavenia s názvom "Nedaj sa, hovor o tom!". Ide o inovatívne divadelno-výchovné predstavenie, ktoré pútavým spôsobom priamo na školách rieši neustále rastúcu problematiku šikanovania, rasizmu, sociálnej nerovnosti, fyzického násilia a mnoho iného.
    Projekt je realizovaný pod záštitou Ministerstva školstva v rámci prevencie rizikového správania. Cieľom je pomôcť mladým ľuďom získať sebavedomie, vedieť rozpoznať nevhodné správanie a ako na takéto situácie správne reagovať.
    Na konci predstavenia obdržala naša škola i certifikát za absolvovanie programu.

  • Mladí záchranári civilnej ochrany

    Naši žiaci 15. mája 2024 úspešne reprezentovali školu na okresnom kole v Súťaži mladých záchranárov civilnej ochrany. Ide o súťaž, ktorú organizuje ministervtvo vnútra SR, pod vedením krízového riadenia. Žiaci riešili ťažké úlohy v topografii, prvej pomoci, požiarnej ochrany, streľbu zo vzduchovky a rôzne iné praktické a teoretické vedomosti. Súťaž bola organizovaná v priestoroch športového ihriska vo Vrakúni za slnečného počasia. Školu reprezentovali Silvia Sedlická, Hanka Kaláberová, Noel Szászi a Tobias Theo Tóth. Na súťaž ich pripravil Mgr. Ľudovít Horváth.

  • Vystúpenie 2.A vo Vitalite

    Pod vedením Mgr. Lenky Dupajovej sa naši žiaci z 2.A v stredu presumnuli do priestorov zariadenia pre seniorov v Lehnickej Vitalite. V rámci akcie ku dňu matiek tam predviedli svoj program, ktorým potešili nadšené obecenstvo seniorov. 

strana: