Základná škola v Lehniciach
Prihlásenie Zápis prvákov Elektronická prihláška Konzultačné hodiny učiteľov Kontakt Jedálny lístok

Navigácia

  • 1.A opäť v škôlke

    Minulý týždeň boli naši prváci na návšteve v miestnej škôlke. Podľa slov pani učiteľky Mgr. Petry Szelleovej, ich škôklari s pani učiteľkami veľmi milo privítali. Prváci sa vrátili do svojej škôlkarskej triedy s veľkým očakávaním. Sledovali, čo sa zmenilo, hľadali obľúbené hračky a tešili sa kamarátom zo škôlky. Tí im pripravili pekný tanečný program a pripravili občerstvenie. Potom im prváci porozprávali, ako sa majú v škole, čo sa im páči, i ako sa im darí. Nemohla chýbať spoločná hra s kamarátmi v triede aj na dvore. Tešíme sa na návštevu škôlkarov u nás.

  • Milá návšteva v ŠKD 2.A

    Prednedávnom mali žiaci 2.A nečakanú návštevu v ŠKD. Podrobne nám o tom porozprávala pani vychovávateľa Ingrid Potocsivá. "V jedno pekné popoludnie nás na školskom dvore prekvapila roztomilá návšteva. Náš spolužiak z 2.A Igorko Bartl nás zoznámil so svojím škrečkom, ktorého volá Škrečko alebo aj Karotka. Spolu s mamičkou nám porozprávali, ako sa o zvieratko starajú, kedy najradšej behá (v noci 😉), podalili sa oj o vtipné zážitky. Deťom sa veľmi páčilo, že mohli malého škrečka pozorovať aj podržať vo svojich dlaniach. Ďakujeme za pekný zážitok!"

  • Marec, mesiac kníh

    Na našej škole sa aktívne a pravidelne venujeme čítaniu, hlavne čítaniu s porozumením, ktoré je pre deti veľmi dôležité, pretože okrem iného rozvíja ich slovnú zásobu, predstavivosť, fantáziu, kritické myslenie, empatiu, podporuje chápanie súvislostí, atď.
    Mesiac marec je mesiacom kníh, preto sme sa v tomto období obzvlášť snažili venovať tejto problematike. Dôraz sme kládli hlavne na vzbudenie záujmu žiakov o čítanie a tvorivú prácu s textom.
    Aj tento rok sme vyhlásili súťaž o najkrajšiu záložku do knižky, do ktorej sa zapojilo 7 tried 1.stupňa a šp.trieda. Deti sa s radosťou pripravovali, odovzdalo sa vyše 200 zaujímavých  záložiek, ktoré nakoniec zhodnotila a ocenila porota.

    V triedach sa čítalo a tvorilo. Prváci s rodičmi riešili napríklad zadania Čitateľskej výzvy a zistili, že čítanie v skrýši alebo parku môže byť zaujímavé. Obliecť sa ako hlavný hrdina obľúbenej knižky, ktorú poznajú zo spoločného čítania s mamičkou alebo ockom je tiež zábavné. 
    Tretiaci pracovali na Knihe narcisových príbehov.
    3.C sa v marci čítalo nielen v škole,aj doma. Žiaci mali za úlohu prečítať svoju obľúbenú knihu a následne vypracovať, o čom čítali. Písali o zaujímavých postavách, hrdinoch, ale aj o sebe. Deti mali možnosť odprezentovať svoju obľúbenú knihu a nám sa to veľmi páčilo.

    Nemôžeme nespomenúť ďalšiu aktivitu,ktorá sa konala a to: Starší žiaci čítajú  mladším. Tentokrát mali zaujímavú návštevu žiaci z 1.A, lebo im trieda 2.B, na čele s pani učiteľkou, pripravila naozaj skvelú hodinu. Rozprávku o Medovníkovej chalúpke najprv pekne prvákom prečítali, potom nasledovali zaujímavé zadania, ktoré riešili podľa počutého textu.Druháci boli nápomocní a sledovali prácu najmenších. Tí strihali a skladali osnovu rozprávky podľa obrázkov, naučili sa aj postup práce pri pečení medovníčkov a riešili rôzne zaujímavé zadania. Na konci úspešného stretnutia sa triedy navzájom obdarovali milými  darčekmi. Prváci sa veľmi tešili, našli si nových kamarátov a už rozmýšľajú, čo im prečítajú nabudúce oni.

  • Vyhodnotenie zbierky Dňa narcisov

    V tohtoročnej zbierke Dňa narcisov sa vyzbieralo spolu až 796,- €. Zbierku realizovali žiaci našej školy. Vyzbierané prostriedky boli poukázané na účet Ligy proti rakovine. Ďakujeme všetkým ktorí prispeli.

  • OZNAM

    OZNAM

    Milí rodičia !

    Oznamujeme Vám, že sa blížia triedne aktívy ZRPŠ, ktoré sa uskutočnia

    25. apríla o 16:00 
    pre všetky triedy prvého aj druhého supňa v príslušných tiedach.

    !! POZOR !!

    Z organizačných dôvodov bude mať trieda 5.B rodičovské združenie:

     30. apríla, o 16:00.

    Ďakujeme za pochopenie.

  • Matematický Klokan

    Vážení rodičia.
    Výsledky matematickej súťaže Matematický Klokan sú už dostupné.
    Viete si ich pozrieť na webovej stánke, kde nájdete aj podrobnejšie informácie:


    https://talentida.sk/forms/matematickyklokan/vysledky-vstup.php

    Pre zistenie základných výsledkov úspešnosti budete potrebovať kód, pod ktorým Vaše dieťa súťažilo. Presné umiestnenie v rebríčku bude zverejnené 23. apríla.

  • Zelená škola - psí útulok

    Zelená škola - psí útulok

    V rámci aktivity Zelená škola, majú naši žiaci v pláne navštíviť psí útulok v Šamoríne.
    Aby tam nezavítali s prázdnymi rukami, máme pre Vás výzvu.
    Žiaci, ktorí by sa radi zapojili, môžu pre opustených psíkov priniesť:

    • psie dobrotky (pamlsky)
    • granule značky BRIT (psíky sú na ne zvyknuté),
    • ďalej nepoužívané deky, prípadne psie peliešky (ktoré si deti vyrobili sami),
    • či aj psie hračky.

    Prosíme však, aby veci boli v dobrom stave a aby boli vyprané. Uvedené veci sa budú zbierať v škole v dňoch 22. až 25. apríla medzi 13:00 a 14:00 hod. u pani učiteľky Orlíkovej Kovácsovej (zvonček - ŠKD 1.B) . Ďakujeme za vašu spoluprácu!

  • TRIEDNE AKTÍVY ZRPŠ 25. 4. 2024

    Vážení rodičia!

    Pozývame Vás na TRIEDNE AKTÍVY ZRPŠ vo štvrtok 25. apríla 2024 so začiatkom o 16:00 hod., ktoré sa uskutočnia vo všetkých triedach na 1. aj 2. stupni.

     

    Z organizačných dôvodov bude v tento deň (25.4. 2024) na 1. aj 2. stupni maximálne 5 vyučovacích hodín!

    ŠKD bude fungovať v riadnom režime do 16:00.

  • Deň narcisov 18.4. 2024

    Deň narcisov je čoskoro tu. Blíži sa teda akcia, ktorú už tradične organizuje Liga proti rakovine a do ktorej sa naša škola každoročne veľmi aktívne zapája. Tento raz sa verejná zbierka uskutoční 18. apríla 2024 (vo štvrtok). Zbierku budú vykonávať naši dobrovoľníci z radov žiakov deviateho ročníka, ktorí budú putovať po triedach i po dedine. Budeme radi, ak aj Vy či Vaše deti podporíte onkologických pacientov. Ďakujeme.

  • Okresné kolo v Pytagoriáde

    V dňoch 9. a 10. apríla naši žiaci absolvovali okresné kolá Pytagoriády v Dunajskej Strede v priestoroch budovy Municipal Real Estate. Matematická súťaž bola určená pre žiakov 3. - 8. ročníka, rozdelená do kategórií podľa ročníkov na: P3 až P8. Súťažiacich v kategórii P3 až P5, sprevádzali vychovávateľky Ingrid Potocsiová a Vlasta Pronay, ktoré mali čas s deťmi navštíviť aj detské ihrisko, keďže kategórie súťažili v rôznych časových intervaloch.  

  • Výdaj školského mlieka - apríl

    Vážení rodičia!
    Oznamujeme Vám, že v HLAVNEJ BUDOVE (od parkoviska) na Vás čaká  mlieko pre Vaše deti už od štvrtka, 11. apríla.

    Vyzdvihnúť si ho môžete v čase:
    ráno od 7:30 do 8:10 hod., alebo poobede od 14:00 do 14:30 hod.

    Každý deň v tom istom čase, najneskôr však do pondelka, 15. apríla! 

  • Zápis prvákov

    V období od 3. do 5. apríla prebehli na našej škole zápisy malých prváčikov na ďalší školský rok. Naši budúci prváčikovia si mohli vyskúšať v spoločnosti pani učiteliek Mgr. Michaely Czanikovej a Mgr. Katky Englerovej, aké to je v školskej lavici sedieť, či písať na tabuľu. Okrem pre spestrenie programu, spolu riešili aj rôzne úlohy, mohli si i vyfarbiť obrázky.V nasledujúcej fotoreportáži Vám prinášame náhľad na atmosféru a priebeh zápisov.

    Ďakujeme rodičom za prejavenú dôveru.

  • Maxík Kolesár a jeho pokroky

    Maxík začal našu školu navštevovať v tomto školskom roku. Napreduje pod individuálnym vedením Mgr.Miriam Danišovej, ktorá pomocou zaujímavých hravých úloh podporuje jeho motorický vývin, logické myslenie, ale aj tvorivosť a kreativitu. Je to veľmi šikovný žiak, ktorý sa rád učí, tvorí nové veci a rýchlo napreduje. 

  • Hodina techniky v 8.B

    Žiaci 8.B sa vrámci vyučovacej hodiny technika zapojili do praktického triedneho projektu "Výroba vlastného výrobku ". Svojím aktívnym prístupom a šikovnosťou vyrobili krásne aj praktické výrobky, ktoré využijú v osobnom živote. Vznikla tak aj krásna vtáčia búdka, ktorá bude slúžiť ako útočisko pre vtáčiky a bude upevnená v areály našej školy.

  • Biblická olympiáda

    Prednedávnom sa náš žiak Matej Šoltés z 8.A zúčastnil okresného kola Biblickej olympiády. Úlohou súťažiacich je v súťažných družstvách vyriešiť teoretické i praktické úlohy z Biblie. Matej dosiahol výborné výsledky. Gratulujeme.

  • Veľkonočné tvorivé dielničky

    Ako každý rok, aj tekto rok sa na prvom stupni mohli deti tešiť tvorbe s veľkonočnou tematikou.
    Opäť vznikli krásne ozdobené kochlíčky, s čerstvo vyklíčenou zeleňou. Nádherné výtvory si mohli deti zobrať domov. Veríme, že budú krásnou súčasťou Vašej domácnosti.

  • Protidrogová prevencia

    Na druhom stupni  sa naši žiaci zúčastnili na prednáškach protidrogovej prevencie. Hlavným cieľom prednášok organizácie "BEZ DROG" je dosiahnuť u ľudí porozumenie toho, prečo drogy škodia a že pre nikoho nie sú skutočným riešením bežných problémov. Viac sa o prednáškach organizácii dozviete  TU.

  • Výtvarná súťaž - Ševt a.s.

    Naši žiaci sa zapojili aj do súťaže, ktorú usporadúva spoločnosť Ševt a.s. Ide o 23. ročník celoslovenskej súťaže, kam môže každá škola poslať tri práce žiakov v každej kategóri. Prinášame Vám výťazné práce našej školy, ktoré budú súťažiť o najkrajšiu obálku žiackej knižky.
    Držíme palce!

    Kategória 1. (prvý stupeň):

    Michaela Fehérová (4.A) "Studňa fantázie"
    Marína Kaluzová (4.B) "Moja vysnívaná škola"
    Gréta Szelleová (4.B) "Jarná záhrada"

    Kategória 2. (druhý stupeň):

    Karolína Lovciová (5.A) "Strom plný života (rodina)"
    Richard Janikovič (7. B) "Strom plný života (detstvo)"
    Hana Szelleová (8.B) "Moja vysnívaná škola"

  • Výtvarná súťaž - Vesmír očami detí

    Výtvarná súťaž "Vesmír očami detí" je každoročne veľmi poulárna. Aj tento rok vzniklo množstvo súťažných diel. Spomedzi školských finalistov sme však mohli poslať do súťaže iba 6 prác v každej kategórii. Prinášame Vám ukážku diel z prvého i druhého stupňa. Držíme palce mladým výtvarníkom. 

    Súťažiaci v kategórii II. (prvý stupeň):

    Mia Majerová (2.A) "Výhľad z Marsu"
    Sofia Moroviková (3.A) "Farba v tme"
    Janka Petríková (3.B) "Vesmírna špirála"
    Michaela Fehérová (4.A) "Farebný vesmír"
    Patrik Strýček (4.B) "Vesmírne monštrá"
    Bruno Reviľak (4.B) "Smerom k Slnku"

    Súťažiaci v kategórii III. (druhý stupeň):

    Viktória Straňovská (8.B) "Detský pohľad"
    Chan Nguyen Anh (6.A) "Dizajnérka"
    Emily Pronay (5.B) "Mier"

  • KUBISTICKÉ POSTAVY

    Niekoľko výtvarných hodín so žiakmi 6.ročníka sme venovali experimentovaniu s výtvarným smerom
    KUBIZMUS. Pablo Picasso nám otvoril oči v pohľade na osobitosti a individualitu každého človeka.
    Pod vedením pani učiteľky Mgr. Beáty Blaščákovej pracovali žiaci v skupinách, kde tvorili zaujímavé kubistické postavy vyjadrujúce rôzne ľudské činnosti. Chlapci zo 6.A a 6.B namaľovali výtvarníka
    a konštruktéra, dievčatá zase romantičku, hudobníčku a IT-čkárku. Pohľad na ich diela Vás privedie
    k zamysleniu nad rozmanitosťou človeka.

strana: